1. Hjem
 2. Opplevelser

Opplevelser

Med utgangspunkt i bygdene rundt Forollhogna finner du et mangfold av turmuligheter og opplevelser. Det er kort veg til fjells. Lettgått terreng og et stort nettverk av seterveger gjør området tilgjengelig for både store og små. Rik natur og en mangfoldig historie gjør dette til et svært spennende område å besøke.
a

Meny

Logo for Forollhogna nasjonalpark

Kontakt oss

Nasjonalparkstyret for Forollhogna
Postboks 2600
7734 Steinkjer
E: sftlpost@statsforvalteren.no

M

Meny

Mat utendørs, sveler.

Turmuligheter fra innfallsportene

Det finnes mange turmuligheter og ukjente perler i og rundt Forollhogna. Ta deg derfor tid til å bli godt kjent med området. Se forslag til et utvalg turer og opplevelser nederst på denne siden.

Bygdene rundt fjellet er flotte utgangspunkt for opphold og for mange fine turer. Her kan du oppleve lokal mat og formidling av historie, jordbruk og seterliv. Gamle stier og dyretråkk leder deg fram til spennende opplevelser og fine utsiktspunkt. Du finner også flere tips til turer og opplevelser på sidene om Dalsbygda, Vingelen, Budalen, Kvikne og Hessdalen. Tips til turer med historisk sus finner du også under tema kulturhistorie.

Alle turene finner du også på  outdooractive.com.

Sykkelturer

Et omfangsrikt nett av grusveger rundt Forollhogna byr på mange muligheter for idylliske sykkelturer i vakker natur. Du kan også kombinere sykling på veg, med sykling på sti, eller en tur til fots til fine utsiktspunkt. Med base i bygdene fins det mange muligheter for den sykkelinteresserte.

For dagsturer kan du gjerne parkere bilen i hjertet av bygda, eller ta utgangspunkt fra en av de mange togstasjonene rundt fjellet.

Sykling er ikke tillatt i nasjonalparken. Det finnes noen få unntak. Mer informasjon om sykling finner du her.

Familie på sykkeltur i seterlandskap.
Memurubu.

Seterveien – et setereventyr

Seterveien mellom Røros og Alvdal går gjennom bygdene Dalsbygda og Vingelen i randsona til Forollhogna nasjonalpark. Les mer på seterveien.no

Du kan velge å sykle hele eller deler av turen eller ta fast base i en av disse bygdene for flere lokale opplevelser samtidig. Sykkeltur fra Dalsbygda til Vingelen, del av seterveien, finner du beskrevet nedenfor. Denne kan også sykles som en rundtur via Tolga og Os.

Se ellers anbefalte sykkelturer nederst på siden. (lenkes)

Turer med utsikt

Føler deg fri som fuglen når du kommer opp i åpent terreng i fjellet eller til et utsiktspunkt?
Her er noen tips til lett tilgjengelige turmål i innfallsportene, med utsikt inn over fjellene i Forollhogna nasjonalpark:

 • Rogneskletten i Budalen
 • Synnerhogna/Langsfjellet i Os og Tolga
 • Kaltberget og Ruv på Kvikne
 • Rogne ved innfallsporten til Hessdalen
 • Gruvåsen i Dalsbygda
 • Kletten, Nonsvola og Berghammeren i Vingelen
Person på tur, på veg til Rogneskletten.
Barn som har fått fisk.

Fiske

Forollhogna er kjent for gode fiskemuligheter. De mange fjellvannene er kjent for stor og fin fisk av beste kvalitet. Ørretfiske er attraktivt.

Mange vann ligger lett tilgjengelig og er fine for familie-turen, der også de minste kan få napp i snøret. Kombiner gjerne fisketuren med å leie hytte, seter eller bu. Les mer om fiske og kjøp fiskekort på inatur.no.

Tips til barnevennlige turer:

 • Svartsjøen på Kvikne
 • Fisktjønna i Budalen
 • Koversjøen i Vingelen
 • Fjellsjøen i Dalsbygda
 • Båttjønndalen i Hessdalen

Jakt

Forollhogna er kjent som et attraktivt område for villreinjakt og rypejakt. Gode forhold for rype og rypejakt har gitt området tilnavnet «det gyldne triangel». Ellers jaktes det på både elg, hare, bever, rådyr og hjort. Mange kombinerer jakt med lokal overnatting i seterhus og hytter.

På nordsida av fylkesgrensa mellom Trøndelag og Innlandet, og på deler av Kvikne, er det stort sett statsalmenning. Her forvaltes jakta av 6 ulike fjellstyrer: Soknedal, Budal, Singsås, Ålen, Haltdalen og Kvikne. Fjellene rundt Vingelen og Dalsbygda, og store deler av Kvikne er privat grunn, og forvaltes av grunneierne. Det er stor pågang på jakt, og du må være tidlig ute for å sikre deg jaktmuligheter.

For mer informasjon om jakt i Forollhogna, se inatur.no, fjellstyrene.no og sidene om bygdene her.

Jeger med hund støkker en rype.
Skiløper i vinterlandskap

Stabil og lang vinter

I fjellbygdene rundt Forollhogna kommer vinteren ofte i november, og snøen legger seg tidlig. I desember og januar er lyset flott med ulike blåtoner på himmelen.

De fleste starter skisesongen i januar og den varer til godt over påske. Februar, mars og april er flotte måneder for skiturer i fjellet.

I selve nasjonalparken må du tråkke løypa selv. Her er det i liten grad oppkjørte skispor. Terrenget er lettgått med relativt små høydeforskjeller, og liten rasfare, men vær oppmerksom på at været kan skifte brått. Lytt til værmeldingen og kle deg godt for lengre turer i fjellet.

Skiturer og andre vinteraktiviteter

Det er et omfattende løypenett i bygdene rundt fjellet. Løypene starter sentralt fra bygda og fører deg lett til fjells. Noen fører til åpne buer, der du kan ta en rast i solveggen. Det finnes også skihytter med servering i helgene.
Med utgangspunkt i løypene kan du finne rolige og stille områder om du ønsker å være for deg selv, og fine områder for aking og lek.

Vinteren er ei fin årstid som byr på muligheter for både skigåing, aking, kanefart, isfiske og skøyting på islagte vann. Eller kanskje du har lyst på en sparktur?

Informasjon om oppkjørte skiløyper finner du på skisporet.no.

Jeger med hund støkker en rype.
Skiløper i vinterlandskap

Vis hensyn

Allemannsretten gir oss rett til å ferdes fritt i naturen, men det følger også med et ansvar. Hjelp oss å ta vare på naturen i Forollhogna. 

Les mer om ferdselsråd her