Vingelen

Fjellbygda og nasjonalparklandsbyen Vingelen ligger åpent og solrikt til om lag 720 moh. Bygda er kjent for sitt vakre kulturlandskap med brunsvidde tømmerbygninger og velholdte gårdstun. En vandring i bygda er en opplevelse i seg selv!
a

Meny

Logo for Forollhogna nasjonalpark

Kontakt oss

Nasjonalparkstyret for Forollhogna
Postboks 2600
7734 Steinkjer
E: sftlpost@statsforvalteren.no

M

Meny

Vingelen-Sentrum-00529-Jan-Egil-Jægersborg

Vingelen nasjonalparklandsby ligger i Tolga kommune og er vel verdt et lengre stopp. Med brunsvidde historiske bygninger spredt i liene og en vakkert hvitmalt kirke fra 1880. Et godt bevart bygningsmiljø og en levende seterkultur gir Vingelen et helt spesielt særpreg. Her er det også flere steder å overnatte og servering av lokale spesialiteter. Vingelen er et godt utgangspunkt for turer i Forollhogna.

Praktisk info

Servering og overnatting

Les mer på Vingelen.com

Hytter på iNatur.no

Turer og opplevelser

Bunåva kafè og Forollhogna informasjonssenter

Bunåva kafé og Forollhogna informasjonssenter finner du ved bygdas dagligvarebutikk. Kafèen serverer lokale matretter og salg av lokalproduserte varer.I kafeen er det utstilling og informasjon om blant annet verneområdene i Forollhogna. Her foregår det også ulike arrangement, temakvelder og konserter gjennom året.

Foto: Jan Egil Jægersborg

Sykkelturer

I og rundt Vingelen er det flotte opplevelser i vente for deg som vil sykle. Om sommeren kan du trille ut på tur langs seterveier og stier. Her er også muligheter for sykling mellom de ulike bygdene som omkranser Forollhogna. Du kan leie sykkel, hvis du ikke har med egen tohjuling.

Les mer på seterveien.no

Toppturer med utsikt

Kletten

En tur i slakt og lettgått terreng på god sti. Du går i variert landskap, fra fjellbjørkeskog til snaufjell. På veien kan barna utforske spennende steiner og slagghauger ved Gruvvola.
Turen starter fra Lia ved Vingelssætra. Kart og mer informasjon om ruta finner du på Ut.no.

Nonsvola

Fra toppen av Nonsvola har du flott utsikt over Vingelen og fjellene rundt. Denne turen er godt egnet for litt større barn. Det er flere stier opp til Nonsvola. En av dem går fra parkering ved Skardstjønna vest for Vingelen sentrum, eller fra Åsan. Kart og mer informasjon om ruta finner du på Ut.no.

Foto: Jan Egil Jægersborg
Fugletårn ved Nylandstjønna

Fugletårnet ved Nylandstjønna

Her er det registrert over 80 ulike fuglearter! Et besøk i fugletårnet er en fin naturopplevelse, uansett om du er fugleinteressert eller ei.
Nylandstjønna er hekkelokalitet for arter som toppand, horndykker og trane. Om våren er tjønna mellomstasjon for sjeldne fjellender som venter på isfrie fjellvann lenger inn i Forollhogna. Om sommeren er det et yrende liv av andunger som jakter insekter langs vannkanten.
Det er kort adkomst fra tilrettelagt parkering ved garden Røsli. Vis hensyn til gardens aktiviteter.