Hessdalen

Hessdalen er innfallsporten til Øyungen landskapsvernområde. Bygda er et flott utgangspunkt for flere fine fjellturer i den nord-østre delen av Forollhogna nasjonalpark og har mange muligheter for fiske.
a

Meny

Logo for Forollhogna nasjonalpark

Kontakt oss

Nasjonalparkstyret for Forollhogna
Postboks 2600
7734 Steinkjer
E: sftlpost@statsforvalteren.no

M

Meny

Hessdalen.

Bygda Hessdalen ligger i det nord-østre av fjellområdene i Forollhogna, ca. 12 km fra Ålen sentrum. Hessdalen er en lang og relativt åpen fjelldal med fast bosetting, aktiv jordbruksdrift og noe turisme.

Praktisk info

 

Servering og overnatting

Visit Hessdalen

iNatur.no

Turer og opplevelser

Her er det mange muligheter for fine fjellturer! Du kan gå til fots, på ski, eller sykle innover seterdalene mot nasjonalparken, østover mot Ålen og sørøst mot Kongens gruve og Røros.

En rundtur på merka sti rundt idylliske Hessjøen anbefales, se tubeskrivelse  på ut.no..

I Hessdalen er det også tilbud om rideturer, guida fotturer, UFO-safari og opplevelser på seter.

Vil du på tur inn i Forollhogna nasjonalpark, har du flere muligheter. Vil du har utsikt, ta turen opp på  Berghøgda, (1246 moh). Eller du kan ta en tur til Dalbusjøen, da starter du ved Elgsjømoen.

Foto: Fjellstyrene i Holtålen
Hessjøgruva, spor etter tidligere. Foto: Astrid Alice Haug

Hessdalskjølen

På Hessdalskjølen – selve inngangen til bygda er det etablert et informasjonspunkt om bygda og Hessdalsfenomenet. Her finner du også nyttig informasjon om naturvernområder, jakt og fiske, turmuligheter, kulturarv og reiseliv.

Fra informasjonspunktet på Hessdalskjølen er det skiltet fin og lett sti til utsiktspunktet Rogne (917 moh).

Sykling i fantastisk fjellandskap

Hessdalen er et godt utgangspunkt for sykkelturer. Du kan parkere bilen ved Fjellheim parkering, og sykle til Øyungen og Elgsjømoen . En fin sykkeltur for barnefamilier er turen til Hessjøen og Kjølidalen. Ved Hessjøen er det flere fine plasser for rasting og bading.

Dette er også et godt utgangspunkt for sykkelrittet Øyungen rundt som Hessdalen Idrettslag arrangerer. Løypa går mellom seterområdene Øyungen og Båttjønndalen.

Les mer om rittet på deres nettsted

Foto: Geir Wagnhild
Foto: Høgskolen i Østfold

Uforklarlige lysfenomen

Hessdalen er internasjonalt kjent som UFO-bygda. Her er det gjort en rekke observasjoner av uforklarlige lysfenomen på himmelen.
Den første observasjonen av en «brennende ildkule» fant sted om kvelden 8.desember 1981. Også andre steder i verden har folk sett lignende lysfenomener. De blir også kalt for «ghost light» (spøkelseslys) og «earthlight» (jordlys).
Mange tar turen til Hessdalen i håp om å få et glimt av disse merkelige lysfenomenene, men naturen her er også verdt en tur.

For mer informasjon, se Visit Hessdalen

Fiske

Har du lyst til å prøve fiskelykka? Her er mulighetene mange.
Ålen og Haltdalen fjellstyrer har lagt til rette for fiske og rasting flere steder.
Ved Langen i Båttjønndalen er det spesielt tilrettelagt fiske for handikappede med 5 fiskebrygger, handikaptoalett, benker og bålplass.

Fiskekort kjøpes kan kjøpes på inatur.no eller hos lokale forhandlere.
Les mer hos Ålen fjellstyre

Båtjønndalen. Foto: Fjellstyrene i Holtålen