1. Hjem
  2. Dalsbygda (gammel)

Dalsbygda (gammel)

Fra Dalsbygda får du vidt utsyn innover fjella i Forollhogna nasjonalpark. Frodige seterdaler med et aktivt setermiljø preger landskapet. Bygda har tette historiske bånd til gruvebyen Røros, og her er mange spor etter gruvedrifta. .
a

Meny

Logo for Forollhogna nasjonalpark

Kontakt oss

Nasjonalparkstyret for Forollhogna
Postboks 2600
7734 Steinkjer
E: sftlpost@statsforvalteren.no

M

Meny

Dalsbygda er ei åpen jordbruksbygd med vidt utsyn innover fjellene i Forollhogna. Bygda er omkranset av seterområder, der mange setre fortsatt er i aktiv drift med melkeproduksjon og ku på utmarksbeite.

Bygda ligger tett på Forollhogna nasjonalpark og landskapsvernområdene Vangrøftdalen og Kjurrudalen.

Mange kommer hit om sommeren for å ta turen på Forollhogna-toppen (1332 moh), men bygda byr på så mye mer enn denne ene turen.  Her finnes mange lettgåtte, fine og spennende turer opp mot fjellet, i seterdalene og nærmere bygda.

Hytte i fjellet.
Mann på tur

Vangrøftdalen og Kjurrudalen – seterlandskap med unike verdier

Vangrøftdalen og Kjurrudalen er det største landskapsvernområdet i randsona til Forollhogna nasjonalpark. Sammenhengende jordbruk gjennom hundrer av år har skapt et unikt kulturlandskap. Seterdalenes kvaliteter har derfor også gitt de status som «Utvalgte kulturlandskap i jordbruket».

Rik og variert vegetasjon har gitt grunnlag for aktiv bruk av området til setring, slått og beite. Flere sjeldne og sårbare arter og naturtyper er avhengig av at denne bruken opprettholdes. Cirka 25 av 130 setre er fortsatt i aktiv drift med melkeproduksjon, med dyra på beite i utmarka. Ingen steder i landet finner du tilsvarende aktivitet innenfor et vernet område!

Les mer om seterdalene

Turer i Dalsbygda

Det finnes mange muligheter for turer i området, både turer med utsikt, flotte sykkelturer i seterlandet og turer til gamle slåttebuer og historiske steder.

Vi anbefaler tur til Trøenget om du vil oppleve et gammelt slåttelandskap like nedunder tregrensa. Stien går videre til Synnerhogna (Langfjellshogna), 1210 m.o.h.  Toppunktet med varden ligger akkurat på grensa til nasjonalparken med flott utsikt innover Forollhogna nasjonalpark.

Vil du oppleve seterlandskapet anbefaler vi en tur med sykkel langs en av de mange setervegene rundt bygda.

Les mer om turer nederst på siden

Longevasshytta.
Foto: Jan Egil Jægersborg

Tett på verdensarven Røros bergstad

Dalsbygda ligger knapt 22 km fra Røros, og har mange historiske koblinger til gruvedrifta på Røros.

Bygda og seterdalene inngår i verdensarven Røros bergstad og cirkumferensen. Her finner du derfor mange spor, spennende historier og koblinger til Røros som verdensarvsted.

Vi anbefaler deg turen til Gruvåsen i Dalsbygda. Dette er en kort og lettgått tur med en spennende historie om gardsdrift og gruvedrift på toppen av åsen. Flott utsikt over bygda, fjell og seterdaler!

Ler mer om gruvedrift i regionen hos verdensarvenroros.no.

Andre opplevelser

 Mer informasjon om jakt og fiske finner du på iNatur.no, og på Dalsbygda jaktlags egne nettsider.

 Vinterstid er det oppkjørte skiløyper i og rundt bygda, der du også kommer deg direkte til fjells.

Oppkjørte skiløyper finner du på skisporet.no

Mann ser utover landskap og fjorden
Person på skitur

Hva finnes i Dalsbygda?

I Meierigarden i sentrum av Dalsbygda, finner du Kølbua kafè og krambua Daltinn. Her finnes også døgnåpen dusj, vaskemaskin og tørketrommel, samt en utleieleilighet. På den andre sida av vegen ligger matbutikk og innkjøpslag med rikholdig utvalg av varer (også fiskeutstyr), og selvbetjent drivstoffanlegg.

Er du ute etter en spesiell opplevelse så sjekk tilbudet til Rønningen Gard med Rønningslemmen i sentrum av Dalsbygda. Her er det muligheter for større arrangement, møter og konferanser med lokal mat basert på sau som har gått på beite i nasjonalparken.

Fjellfølge arrangerer natur- og kulturvandringer i setertraktene i Dalsbygda, og driver kafe på den freda setra Utistuvollen i Vangrøftdalen sommerstid.

Se kart og oversikt over innfallsporter til Forollhogna

Overnatting

Det er flere overnattingsmuligheter i og rundt bygda. Du kan få en unik opplevelse av å bo på ei hytte, seter, på en gard i bygda eller i ei lita fiskebu på fjellet.

Finn overnatting i Dalsbygda på Inatur. Du kan også kontakte Fjellfølge for flere tips til lokal overnatting.

Se også flere tips til overnatting og naturcamping under turer i området.

Hytter på iNatur.no

Mann ser utover landskap og fjorden