1. Hjem
  2. Budalen - gammel

Budalen – gammel

Budalen er en sidedal til Gauldalen i Trøndelag. Navnet kommer av elva Bua som har sitt utspring i hjertet av Forollhogna nasjonalpark. Budalen er en naturlig innfallsport til Forollhogna nasjonalpark og til de vakre seterdalene Endalen og Synnerdalen.
a

Meny

Logo for Forollhogna nasjonalpark

Kontakt oss

Nasjonalparkstyret for Forollhogna
Postboks 2600
7734 Steinkjer
E: sftlpost@statsforvalteren.no

M

Meny

Budalen er ei jordbruksbygd med rundt 500 innbyggere. Gardsbebyggelsen ligger spredt langs elvene Bua og Ena. Der disse elvene møtes ligger Enodd, som er bygdesentrum i Budalen. Her er det butikk med kafé, drivstoff, pub og turistinformasjon.

Budalen er kjent for godt handverk og lokal mat. Her er det muligheter for å kjøpe eller bestille en ekte budalsstol som bygda er så kjent for.

Enodd er et naturlig sted å stoppe på vei til opplevelser lenger sør i Budalen.

Hytte i fjellet.
Mann på tur

Seterdalene i Budalen

Seterdalenes spesielle kvaliteter har gitt de status som landskapsvernområder og utvalgte kulturlandskap – i likhet med Vangrøftdalen og Kjurrudalen i Os på motsatt side av fjellet.

Området har en rik seter- og slåttehistorie og er fortsatt i aktiv bruk til setring og beite. Kontinuerlig setring siden 1600-tallet har formet landskapet og resultert i et hundretalls setervoller i dalsidene opp mot fjellet. Storfe og sau på beite gir liv til seterdalene. Dyr på beite er avgjørende for å ta vare på verdiene i dette landskapet.

Les mer om seterdalene i Budalen

Storbekkøya museumsseter

Storbekkøya museumsseter er et barnevennlig og idyllisk turmål som ligger ved elva Bua ved inngangen til Budalen landskapsvernområde og Forollhogna nasjonalpark.
Museumsanlegget består av en komplett setervoll med bygg fra først på 1800-tallet og jernvinneanlegg datert helt tilbake til år 200.

På sommeren er det en rekke arrangementer her og du får kjøpt kaffe og seterkost. For åpningstider se Storbekkøyas facebook.

I tilknytning til museumssetra ligger også Storbekklia kultursti der deler av stien er universelt utformet.

Longevasshytta.
Foto: Jan Egil Jægersborg

Turer og opplevelser i området

Det finnes mange fine turer for store og små i Budalen både i seterdalene og til fjells. Dyr på beite i seterdalene gir ekstra dimensjon til opplevelsene. Vis hensyn til dyr på beite når du ferdes i området, ha hunden i bånd og husk å lukke grinder!

Det er mange små perler langs elvene Bua og Ena, og fine fiskemuligheter både i elv og fjellvann.

Parker gjerne bilen i innfallsportene til seterdalene og opplev seterdalen fra sykkelsetet. Storbekkøya museumsseter er et fint utgangspunkt for både sykkel og vandreturer i området. Det er også fint å sykle helt fra Enodd, sentrum i Budalen.

Les mer om turer i området (nederst på siden)

Rogneskletten

Fra Storbekkøya kan du følge Pilegrimsleden opp bjørkelia til fjells mot utsiktspunktet Rogneskletten (1019 m.o.h) på grensa til Forollhogna nasjonalpark.

Høgt oppe i lia like under skoggrensa ligger det ei setergrend med ei seter i aktiv drift.

Ved varden på Rogneskletten kan du nyte utsikten både nordover og sørover i det åpne fjellterrenget. I horisonten skimter du Forollhogna.

Vinterstid er det oppkjørte skiløyper i og rundt bygda, der du også kommer deg direkte til fjells.

Oppkjørte skiløyper finner du på skisporet.no

Mann ser utover landskap og fjorden
Person på skitur

Forollhogna

Mange tar turen til Budalen og Synnerdalen for å gå på toppen av Forollhogna (1332 m.o.h). Har du tenkt deg til Forollhogna anbefaler vi at du samtidig vurderer et overnattingsbesøk i Budalen eller benytter deg av mulighetene til å handle lokalt. Legg gjerne inn et besøk på Storbekkøya museumsseter samtidig.

Den økte ferdselen på Forollhogna-toppen gjør at biltrafikken på setervegen og behovet for parkering innerst i seterdalen øker. Vurder derfor gjerne turalternativ lenger frem i seterdalene og nærmere bygda. Her finnes det mange fine muligheter for turer til fjells både i og utenfor nasjonalparken.

Jakt og fiske

Fra både Budalen og Endalen er det kort vei til fjellvanna om du ønsker å prøve om ørreten biter.

Ønsker du deg en lett og fin tur til fjells med muligheter for å prøve fiskestanga, er Fisktjønna et godt turalternativ. Her kan du fiske etter ørret av god kvalitet. Prøv gjerne fiskelykken, men husk å løse fiskekort om du er over 16 år.
Foretrekker du laksen, går den i elva Bua helt opp til Storbudalen.

Jakt er attraktivt og etterspurt. Mer info om jakt og fiske i Budalen finner du på inatur.no.

Mann ser utover landskap og fjorden
Person på skitur

Gaula natursenter

Reiser du til Budalen via E6 fra nord anbefaler vi en tur innom Gaula natursenter på Støren. Natursenteret ligger lett tilgjengelig like ved E 6 og elva Gaula på Støren like ved butikker, bakeri, kafe og bensinstasjon.

I tillegg til spennende informasjon og aktiviteter knyttet til fiske generelt og laksen i Gaula, har senteret utstilling om naturen i Forollhogna, turistinformasjon med tips og råd om turer, severdigheter og overnatting, samt butikk med salg av lokalt handverk og lokalmat fra regionen og Forollhogna-området.

Les mer på gaula.no

Overnatting

Det finnes flere muligheter for overnatting i Budalen både på garder i bygda, på setrer, hytter og enkle buer i fjellet.
Budal fjellstyres nye bu Enabu, ligger sentralt til for overnatting i innfallsporten til Endalen.

Ønsker du å oppleve ei aktiv seter, kan du overnatte på Hiåvollan og kanskje være med på kveldsstellet.

Les mer om overnatting i Budal på budalen.net og på inatur.no.

Se kart og oversikt over innfallsporter til Forollhogna

Mann ser utover landskap og fjorden